Viktiga resurser för husägare

23May - av admin - 0 - i Hus och hem

Som husägare bör man hålla koll på en mängd olika saker, eftersom det är många saker som kan hända med ett hus, och många regler som det är bra att känna till. Det går att konsultera experter, men ju mer man vet och kan, desto mer pengar sparar man, och desto lägre är chansen att man ska bli lurad.

Var ska man då hitta dessa kunskaper? Generellt kan man väl säga att dagstidningarnas bostadsbilagor inte bjuder på så mycket matnyttigt. Däremot kan man hitta en hel del som är bra att veta i ekonomidelen, inte minst vad gäller låneregler, fastighetsskatt m.m. Det är även bra att läsa nyheter om fastighetsrätt på Dagens Juridik, och behöver man veta något praktiskt, som vilket tätskikt som är bäst, hittar man mycket information på forumet Byggahus.se.

Debaclet i Lomma

På Smålandsgatan i Lomma fick de boende en obehaglig överraskning:

Sedan dess har mögel och fukt konstaterats vid besiktningar i andra hus också. En besiktningsman som Gar-bo försäkring skickade ut konstaterade att spånskiva och träregelstomme fuktskadats med mögel. Virket hade haft tillgång till fritt vatten. De prover som togs på mögelskadad masonit visade också riklig påväxt av blånadssvamp och för att den ska trivas krävs en ännu fuktigare miljö än vid etablering av mögel.

Puts på isolering är ett sätt att bygga som inte tillåter några brister eller slarv, enligt besiktningsmannen. Och det finns flera brister. Bland annat har plåt monterats efter putsning, trots att det skulle ha skett före. Det finns även plåtbleck som har fel mått och saknar fungerande tätning. I ett hörn på ett av husen var plåtarbetet felaktigt utfört. Istället för att leda bort vatten leddes det in i väggen.

Detta fall visar hur viktigt det är att den som köper ett hus har lite koll dels på tillämpliga lagar, och dels på de praktiska detaljerna, exempelvis när det gäller valet av material.