Trädgård för alla årstider

16Jan - av admin - 0 - i Trädgård & natur

När man ska skapa sin drömträdgård, gäller det att planera rätt. Man vill kunna njuta av trädgården oavsett årstid och för att göra det måste man välja växter efter hur de beter sig vid årstidernas skiftningar.

449403-fall-leaves

Vi har tidigare skrivit om att det är bra när var sak har sin plats i trädgården.

”Men tänk luftigt och tänk på att allt ska vara i harmoni och allt du väljer att placera ska vara ditställt av en anledning.” Läs mer.

Detta synsätt gäller i allmänhet i en välfungerande och fin trädgård, och speciellt när man planerar sin trädgård. När man planerar sin trädgård är det smart att ta hänsyn till alla årstider, skriver DN. Vill man till exempel ha något som blommar tidigt på våren kan man plantera en sådan typ av träd. Många av dessa träd är även väldigt vackra på hösten och ett exempel är häggmispeln som då får en lysande orange färg och svarta bär.

Välj mindre träd i en mindre trädgård

Några bladväxter som är gröna året om, som även är fina under vintertid, är buxbom och lagerhägg. Växten skogskornell får lysande, röda grenar på vintern. Många träd har även vacker bark, som till exempel kopparlönn, näverhägg och trollpil. Har man en liten trädgård bör man dock se upp med de största sorterna av träd. Även buskar kan bli lite för stora för att passa in. Vill man slippa klippa växterna hela tiden, väljer man med fördel lägre sorter vid utfarter och under fönster. En växt som är fin året runt på grund av dess form är japansk olvon. Den har vågrätt liggande grenar som är klädda med vackra blommor.