Timmerhus är både miljövänliga och energieffektiva

17Aug - av admin - 0 - i Hus och hem

Timmerhus börjar bli på modet igen. Dels beroende på deras miljömässiga fördelar. Vad gör ett timmerhus till ett timmerhus, och kan du bygga det själv? Det får du svar på i den här artikeln.

Vad är ett timmerhus? Ett timmerhus byggs enligt traditionella metoder, byggsätt som nyttjats i hundratals år, i tjockt timmer som läggs omlott. Fördelarna med detta är många. Timmerhus håller otroligt länge och de får ett väldigt fint inomhusklimat. De lagrar värme på vintern och är svalt sköna under sommaren. Ett företag som bygger timmerhus i hög kvalitet är dalbo-timmerhus.se/, de har sedan många år producerat färdiga byggsatser av hög kvalitet. En kombination av moderna och traditionella tekniker.

Energieffektiva och miljövänliga

Skälet till att temperaturen i timmerhus hålls jämn över hela året har att göra med att timmer andas. Det för i sin tur med sig ekonomiska och miljömässiga fördelar. Du behöver till exempel inte lägga ned samma resurser på att sörja för husets uppvärmning. Enligt Expressen är timmerhus dessutom billigare än liknande hustyper i sten, samtidigt som de står emot både vädret otroligt väl. Det är därför de står såpass länge. Faktum är att det fortfarande finns välfungerande timmerhus från 1200-talet. Med tanke på att timmerhus är såpass energisnåla och tåliga är det ingen överraskning att de ofta är ett av de första valen för människor med hög miljömedvetenhet. Reine Bergslo byggde till exempel ett relativt stort komplex med timmerhus i närheten av Uppsala. Alla av yppersta miljöklass.

Byggkonst med traditioner

Inga spikar används för att bygga ett riktigt timmerhus. Stockarna läggs omlott vilket gör att huset så att säga ligger på plats av sin egen tyngd. Det innebär också att du med rätt guidning kan bygga ett timmerhus själv. Åtminstone så länge du köper det i form av en byggsats från Dalbo Timmerhus.