Slipp pollen i ditt hem

8May - av admin - 0 - i Hus och hem

Våren är en härlig årstid för många, men kan vara en riktig plåga för pollenallergiker. För att slippa utsättas för pollen inomhus finns vissa åtgärder att vidta. Är du eller någon i din närhet pollenallergiker kan det vara tacksamt att slippa pollen i sitt hem.

En hälsosam inomhusmiljö är viktigt året runt, men när våren kommer är det många som gärna öppnar sina fönster för att vädra och få in den friska vårluften i sina hem. Det är viktigt med bra luftflöde inomhus, men att öppna fönstret under våren släpper samtidigt in mycket pollen.

Slipp pollen inomhus

Efter en lång vinter med stängda dörrar och fönster är det förståeligt att gärna vilja släppa in den friska vårluften. Att vädra sitt hem regelbundet och släppa in nytt syre är nyttigt för både dig och ditt hem, men det kan vara väldigt jobbigt för den som inte tål pollen. Under våren är det nästan oundvikligt att inte få in någon pollen alls i sitt hem, men det finns saker du kan göra för att undvika det så mycket som möjligt. Du kan exempelvis:

  • – Sätta på luftvärmepumpen och ställa in den på rumstemperatur istället för att öppna fönster och dörrar, men se till att den har ett ordentligt filter som rensar bort den största mängden pollen. Har du ingen luftvärmepump kan du istället försöka vädra direkt efter att det har kommit en rejäl regnskur, då finns inte lika många pollenpartiklar i luften.
  • – Undvika att hänga ut tvätten på tork, speciellt sängkläder och handdukar, då dessa både samlar på sig mycket pollen och används i närkontakt med huvudet.
  • – Duscha och tvätta håret på kvällarna för att slippa ligga och sova med pollen från ditt hår under en hel natt.
  • – Täcka dina fönster med ett tunt tyg, så att du kan vädra utan att få in pollenpartiklarna. Välj ett så tunt tyg som möjligt så att luften kan tränga in, men tillräckligt tjockt för att hålla pollenpartiklarna ute. Fäst det sedan med exempelvis vattenlösligt trälim längs med fönsterkarmarna, så att det sluter helt tätt.
  • – Komma ihåg att alltid stänga fönster och dörrar efter dig.