Så odlar du inomhus med luftkonditionering

31Mar - av admin - 0 - i Hus och hem

Att odla inomhus kan vara svårt i mörka och kalla Sverige. Med luftkonditionering och uppvärmning är det dock lättare än vad många tror. Det är även bra att komplettera med växtbelysning för att få plantorna att växa även under vinterhalvåret.

Att odla hemma är både kul och rofyllt, men det kräver dock att du ser till att dina växter har optimala förhållanden. Det svenska klimatet gör det svårt för många blommor att överleva vintern, men som tur är kan du ta in dem i värmen. Med en bra luftkonditionering och värme kan du odla blommor och växter inomhus. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Använd luftkonditionering och uppvärmning

Pouf och brun matta nära vitt skåp i naturlig matsal interiör med vita stolar, växter och trähyllorTemperatur och luftfuktighet är viktigt för att växterna ska frodas i inomhusklimat. Hos e-klok.se hittar du det mesta inom inomhusklimat, exempelvis luftvärmepumpar, luftfuktare, ventilation, luftrenare och luftkonditionering. Företaget hjälper även till med installation och service av luftvärmepumpar. Med bra produkter kan du enkelt styra över ditt inomhusklimat vilket gör det möjligt att odla alla möjliga sorters växter, inklusive tropiska växter och blommor.

Det viktigaste är att hålla temperaturen mer eller mindre konstant över året om du vill odla växter inomhus. Undvik att ha dem nära ett element eftersom det ger ojämn eller för stark värme. Det är bättre med luftkonditionering som ger jämn temperatur i hela rummet. Med luftkonditionering kan du enklare styra temperatur och fukt vilket gör att du kan skapa ultimata förhållanden för både växter och människor.

Ställ växterna på en ljus plats

Under det mörka vinterhalvåret är det viktigt att ta tillvara solljuset. Ställ gärna dina plantor på fönsterbrädan eller någon annan ljus plats för att få dem att växa. Det kan även vara en god idé att investera i växtbelysning för att garantera att dina plantor får tillräckligt med ljus,