Odla i vinter

11Oct - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Det är inte enbart under vår och sommar som du kan ge dig ut och påta i trädgården, det går nämligen att odla även under vintern – men det finns såklart en hel del att tänka på för att du ska lyckas.

När du utför trädgårdsarbete är det först och främst viktigt att du har på dig ordentliga arbetskläder som är anpassade för vad du ska ägna dig åt eftersom att dessa skyddar dig om olyckan skulle vara framme. Och när du införskaffar dig sådana plagg kan det vara bra att tänka på att de ska fungera att använda året om, för det är inte bara under vår och sommar som det kan vara läge att påta lite – det går nämligen alldeles utmärkt att fixa och tricksa i trädgården även höst- och vintertid.

Så odlar du på vintern

Det kanske inte går att odla direkt i marken under vintern men det går däremot att ha till exempel pallkragar utomhus den här perioden. I sådana kan grödorna nämligen både övervintra och gro, så tro inte att trädgårdssäsongen är över bara för att den fösta kylan kommit. Sedan kan man alltid odla inomhus och i växthus men vintertid är det vissa grödor som gror bättre än andra. Det är något som man just tipsar om i en artikel på Aftonbladet där man intervjuar odlings­entusiasten Sara Bäckmo om hennes senaste bok ”Vinterodling”. Hon tipsar både om vad man kan odla, när man kan odla och hur man ska odla för att få bästa skörd. Hemligheten, säger Sara, är såklart att satsa på att odla grönsaker som tål kyla såsom exempelvis spenat, olika kålsorter, vintersallat och rädisor för att nämna några stycken.

I den här videon berättar hon mer om just vinterodling: