Möbler och heminredning till lusthuset

26Jun - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Att bygga ett lusthus är ett bra sätt att få fler användningsmöjligheter av din trädgård. Nedan följer några tips och råd.

 

pexels-photo-203577Att bygga ett lusthus eller en paviljong i trädgården är ett bra sätt att kunna få frisk luft även regniga sommardagar eller när kylan börjar krypa på framåt hösten. Dessutom kan lusthuset användas till sociala tillställningar, eller av den som vill avskärma sig lite från resten av huset eller familjen. När du bygger ett lusthus är inredningen något av det viktigaste för att ditt krypin ska bli så användbart som möjligt. Fina och passande möbler som soffor, stolar, bord och annat finns exempelvis hos mallofdesign.se. Tänk över vad du vill använda just ditt lusthus till. Föredrar du en mysig plats för familjefikor eller en lugn och städad oas för att få undan lite jobb? Vill du kanske använda lusthuset som ett växthus och förlänga odlingssäsongen? Allt är möjligt och det är bara fantasin som sätter gränserna.

 

Att tänka på vid bygge av lusthus

pexels-photo-94692När du har tänkt igenom vad ditt lusthus ska användas till är det dags att starta bygget eller köpa den redan färdiga byggsatsen. En kombination av både växthus och uterum är mycket populärt och något som är väldigt användbart. Ska du använda lusthuset både för odling och för att sitta i rekommenderar Expressen att huset inte ska vara mindre än 14-15 kvadratmeter. Ett tips är att alltid bygga lusthuset lite större än vad man tänker sig från början. Ett lusthus som är maximalt 15 kvadratmeter får byggas utan bygglov eller tillstånd, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla med kommunens regler och grannens åsikter. Att använda sig av glas som material är det bästa för att ljusinsläppet ska ske så effektivt som möjligt och för att växter ska få bra förutsättningar. Dock ska man tänka på att använda ett glas av starkare material som exempelvis säkerhetsglas. Man bör inte heller placera lusthuset på den allra soligaste platsen om man vill kunna sitta i det. Den optimala placeringen är på ett ljust ställe med tillgång till viss skugga, alternativt att man investerar i ett flyttbart och justerbart solskydd som kan täcka delar av lusthuset för att få det svalare.

 

Förslag på inredning till lusthuset

Lustrum kan ha alla möjliga stilar och teman, vare sig man föredrar något traditionellt och lantligt eller något mer modernt. Några nyckelpunkter man bör tänka på när man inreder ett lusthus är dock att möbler och golv ska vara anpassade för utomhusbruk, då lusthus inte är helt isolerade eller täta. Att ha tillräckligt med ljus är som tidigare nämnt också viktigt. Om man inte har tillgång till el kan en bra idé vara en fotogenlampa eller några större ljuslyktor. Bra ljuskällor gör att rummet blir användbart även mörkare dagar eller kvällar, skriver Alltomuterum. Växterna är också en viktig del av inredningen. Att inreda med mycket grönt både syresätter rummet och döljer eventuella skavanker. Varför inte låta klätterväxter hänga över dörrarna? Eller ställa in en växthylla eller blomsterhållare med små planterade krukväxter? Växter tillsammans med dekorationer som textilier är ett enkelt sätt att få en ombonad känsla och att variera och byta stil efter tycke och smak.