Minska pollen inomhus med luftvärmepump

13Jun - av admin - 0 - i Hus och hem

Pollensäsongen som sträcker sig mellan maj och september är en jobbig period för många. Såhär kan du göra för att bli av med pollen i hemmet.

 

pexels-photo-72161Ungefär två miljoner svenskar, alltså en femtedel av befolkningen, tros lida av pollenallergi. Prognosen tyder på att allt fler drabbas och det är därför av stor vikt att så smidigt som möjligt kunna bli av med pollen som rör sig inomhus. En idé för hemmet kan vara att hålla luften så ren som möjligt, med exempelvis värmepumpar hos Sverigepumpen. En pump kan hjälpa luften att hålla sig ren under pollensäsongen som enligt Dagens nyheter varit rejäl redan i år. Detta på grund av att luftvärmepumpar förutom att ge varmluft även kan användas som luftkonditionering. Normalt sett är hemmet ofta hemmet fyllt med pollen och damm som fastnar på mattor och i andra textilier, som gardiner eller möbelklädslar. Det kan vara så illa att inomhusluften till och med är värre än utomhusluften, eftersom pollen tar sig in genom ventiler och stannar.  En luftvärmepump kan förhindra denna ansamling genom att den får luften att cirkulera bättre i hemmet.

 

Vad kan man göra för att undvika pollen i hemmet?

Förutom att ha bra luftventilation bör man försöka ha ytterdörrar och sovrumsdörrar stängda så ofta som möjligt. Enligt Expressen bör man även stänga luftventiler och även se till att inte torka tvätten utomhus. Att regelbundet damma och dammsuga under pollensäsongen är viktigt, och man kan även komplettera värmepumpen med en luftrenare eller avfuktare om man upplever riktigt stora besvär. Att duscha innan läggdags är också ett tips, för att undvika att pollen följer med till sängen och stör andningen under natten. Detta skriver Metro, som hävdar att björk- och gräspollen som ofta tenderar att vara den värsta sorten, sprider sig som mest från maj tills slutet av sommaren. Något man inte får glömma bort är att regelbundet bada sina husdjur, då de ofta står för en stor del av pollenproblemet genom att de vistas mycket utomhus.