Mer belysning i trädgårdarna

9Apr - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Det läggs mycket tid, energi och pengar på trädgårdar runt om i landet. Mycket går åt till att köpa gräsklippare, buskar eller för att odla och plantera nya blommor i rabatter, men en sak får stå i skymundan och är lite bortglömd. Det är belysningen i trädgården.

Vi är ofta väldigt noga med belysningen inomhus, vi köper fina lampor och stämningsfull belysning hos www.lampgallerian.se och ser till att tänka på detaljerna, men ute i trädgården är ljuset inte alls en lika given parameter när vi ska designa och inreda vårt yttre rum. Men det är dags att få ändring på det! Expressen ger i den här artikeln ett tjugotal tips på hur du kan få en bättre utomhusmiljö med lampor av alla de slag, oavsett om det är gammeldags gatlyktor det handlar om eller en fin vägglampa som lyser både uppåt och nedåt. I Göteborgsposten kan vi också läsa om hur man skapar ett rum av sin trädgård med hjälp av ljuset, och där lyfter de också fram att det kan kännas obehagligt med en mörk trädgård när man bor på landet.

Att det är beckmörkt utanför fönstret kan kännas ganska läskigt om man bor på landet. Det skapar en känsla av att någon tittar in på en. Stora glasfönster blir till nattsvarta väggar på vintern, att lätta upp närområdet utanför fönstret med belysning gör att det känns som rummet fortsätter, säger John Hallgren, ljusdesigner på Taras ljusdesign i Göteborg.

Det gäller verkligen att inte försumma sin trädgård när det kommer till ljusen, för det kan göra en väldigt stor skillnad. Kanske blir trädgården en plats man verkligen vill vara på även efter mörkrets inbrott om man lyser upp den på ett bra sätt! Det behöver inte handla om några skarpa spotlights, utan kanske som på bilden bredvid, dioder i altanen. Bara fantasin sätter gränser.