Med bra jord blomstrar din trädgård

15Aug - av admin - 0 - i Blandat Hus och hem Trädgård & natur
Många med egen trädgård läser på mycket om de olika blomsorterna och växterna som de ska odla. Man vattnar precis enligt tips och råd man hittat, och planterar dem på noga utvalda platser i trädgården. Men det alla inte tänker på är att jorden är en minst lika viktig faktor för att växterna ska kunna må bra och växa som man vill. Många har också dåligt självförtroende när det gäller att ta hand om jorden. Här kommer därför en del bra tips om hur man kan förbättra jorden så att den får dina blommor och växter att prunka!

Gör det mysigt för daggmaskarna

Får du inte riktigt växterna att leva och frodas? Undrar du vad du gör för fel? Lösningen på problemet kan vara att börja ta hand om jorden ordentligt! Jorden är grunden för hela din trädgård och växtlighet, och därför bör du både investera tid och läsa på om jordens egenskaper. Börja med att kolla luftfuktigheten i jorden. Det behöver kosta en massa eller vara så avancerat, du kan göra en enkel fuktmätning på egen hand med en bladfuktsensor och jordfuktsensor. På så sätt ser du hur fuktig jorden är ända ner i rötterna. Jorden ska inte vara för torr och inte för fuktig. Det krävs att vattnet binds precis lagom så att den hittar balansen.

Daggmaskarna ska trivas i jorden, eftersom de omvandlar mullen till näring som blommorna tycker om. Maskarna är även en bra och konkret indikator på hur jorden mår, så det är ett enkelt sätt för dig att avgöra hur dina metoder fungerar.

Olika ingredienser i jorden

Om du köper jord i butik kan du sedan behöva tillsätta gödsel. Det finns både organisk och oorgansik jord, men vilken av dem du ska välja beror lite på vad du ska odla och var du ska odla det. Fråga i butiken så kommer de att hjälpa dig att hitta rätt. Även kväve, natrium och kalium ska vara i jorden, och dessa går att mäta ganska enkelt. Kväve mäter du genom att titta på bladen. Är de gulaktiga är kvävehalten låg i jorden, men om bladen är djupt gröna kan kvävehalten vara hög och då finns risken att det inte kommer några blommor.

Det kan också göra underverk för jorden att blanda i lite kompostjord. Har du ingen kompost hemma är det ett hett tips att skaffa dig en, speciellt om du har en egen, stor trädgård. Det bästa är även att blanda din egen jord helt och hållet.

Vilken jord till vilka växter?

Det finns olika typer av jord i din blomsterbutik. Såjord passar för att så frön, odla sticklingar och för växter som vill ha lågt näringsinnehåll som till exempel kaktusar. Blomjord däremot passar till omplantering av färdiga blommor eller rotade sticklingar. Sedan finns medelhavsjord för till exempel citrusväxter, pelargonjord för pelargoner, barkmull för att förbättra luftkapaciteten i jorden och en massa fler sorter. Speciell jord för gräsmattan är självklart också i en kategori för sig, och så finns det jord som passar bättre på hösten och i lite kyligare klimat. Ett sista tips är att du kan ha lite markväv under jorden, så skyddar du trädgården mot ogräs.