I trädgårdens sköte

6Apr - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Det är lätt att fastna i trädgårdsarbete, och glömma vad som sker runt omkring en. Många har sett Robert Gustafssons ”Vilse i min egen trädgård”-sketcher, där han spelar en mild skåning med skägg som skadar sig allvarligt när han ska göra trädgårdsprogram i tv. Trots detta fortsätter han, till synes helt oberörd v skadorna, med trädgårdsarbetet och med programmet. Förutom trädgårdsprogram har Gustafssons Bertil-karaktär även dykt upp och besvarat tittarfrågor, i inslag som hetat saker som Fråga Bertil, Bertils Jultips,  och Bertils Kulturnötter . Även i dessa sketcher skadar Bertil sig, men fortsätter, till synes helt oberörd.
Vad många nog har glömt bort vid det här laget är att sketcherna baseras på en verklig händelse i svensk tv-historia. 1986 skar sig programledaren Bertil Svensson av misstag i tummen i ett avsnitt av tv-programmet Mitt hem och minn trädgård. Han fortsatte dock sändningen, till synes oberörd.
Den verklige Bertil Svensson illustrerar väl en av de stora fördelarna med trädgårdsarbete: man blir absorberad av det. I en sketch av några andra folkkära komiker, Galenskaparna och After Shave, sjunger en trädgårdsintresserad man ”I koloniträdgårdens sköte, där blir världens ondska stum. Där kan Stig och jag och Göte, äga tid och äga rum.” Efter en stund går han över till att rappa om den offentliga sektorns kris och ekonomernas intåg i politiken, men innan dess lyckas han sammanfatta varför så många lockas av arbete i sina små och stora trädgårdar runt om i landet: alla andra problem försvinner, och man hamnar nästan som i trans. Inte ens om man skär sig i tummen gör det något.