För gröna fingrar

26Sep - av admin - 0 - i Trädgård & natur
När ens fingrar är gröna händer det ibland att resten av huset får lida. Eller, i alla fall får det inte lika mycket kärlek.

För vissa av oss är trädgården mer än bara en plats där man kan placera ut lite utemöbler och en grill för att känna njutning och en hyffsad bra atmosfär. Nej, vissa av oss läser trädgårdsböcker som om de vore romaner, pratar med växterna som om dem vore vår respektive och spenderar nästan mer tid ute än vad vi gör inne i huset. Att det då är grymt med hemstädning är något som vi alla kan skriva under. Vilket det förvisso även är för den skara vars händer inte är fullt så gröna och gillar att spendera sin tid inomhus. Vill du anlita hemtjänst för städning är det bra att fylla i en checklista på vad du kan tänkas behöva så dem vet:

  • Storstädning
  • Fönsterputs
  • Flyttstädning
  • Strykning
  • vad för saker de måste köpa till

Mycket händer på hösten

Att hösten är en årstid som vi många förknippar med regn, rusk och att allt snart faller ner och dör stämmer inte riktigt. Det finns både massor av härliga trädgårdsreor som drar igång. Samt att det passar fint att plantera träd nu på hösten.

Både buskar, träd och många perenner mår – med få undantag – väl av att planteras långt in på hösten, då det ofta går att hitta plantor till bra pris, säger Helena Rosenlöf, landskapsingenjör på Addgreen och trädgårdsexpert på DN Bostad.

Att tänka på om man vill hänga med i trenderna är att det som är ätbart är det man då borde satsa på: äpplen, bär, grönsaker, kryddor med mera. Sen handlar det mycket om att planera den ytan man förfogar: Har du en stor tomt eller en härligt liten balkong skiljer det sig vad man kan ha för växter om hur man ska planera sin yta. Med en stor trädgård kan man portionera ut små härliga ”rastplatser” i form av stolar, hammock eller bygga ett tak och placera ut stora kuddar på en sten eller trägrund. När det kommer till balkongen gäller det att planera klokt och gå igenom vad det är man vill använda den till. Ska det gå åt det mer romantiska hållet kan det vara härligt med färgglada kuddar, ljus och klängväxter som ramar in och stänger ute nyfikna blockar. Gäller det att få ut så många som möjligt kan det fungera bra med ett bord man sätter fast på balkongräcket och som sedan går att fälla ihop. Ingenting är omöjligt så länge fantasin inte ligger för långt borta.