De viktigaste tipsen inför husköpet

22Mar - av admin - 0 - i Hus och hem

Att köpa ditt första hus är en stor affär. De viktigaste bitarna att ha koll på inför husköpet är kontantinsats och lån, undersökningsplikten och att inte låna mer pengar än vad du verkligen behöver. Läs mer om det och annat i den här artikeln.

Att köpa hus är troligen en av de största affärerna du gör i ditt liv. Särskilt första husköpet, inte minst för att hur lyckat det blir kan påverka om det blir något andra husköp. Det är helt enkelt mycket som ska klaffa. Inte minst vill du undvika dolda fel som kan dränera din ekonomi. Gå in och besök Danske Banks sida om lånelöfte här för att se hur mycket du får låna inför budgivningen. Därefter är det dags att titta på hur mycket du själv behöver spara ihop inför husköpet.

Spara till kontantinsatsen

love, home, people and family concept - smiling couple holding dollar cash money over green house and blue sky backgroundFörst och främst behöver du spara ihop till en kontantinsats, det vill säga det belopp du själv måste betala ur egen ficka när du köper hus eller lägenhet. Enligt gällande regler får du låna upp till 85% av bostadens totala värde, resterande värde måste du alltså själv betala.

Tänk på undersökningsplikten

Inför ett husköp bör du se till att en oberoende part genomfört en överlåtelsebesiktning av huset innan köpet fullföljs. Det är du som köpare som har som plikt att säkerställa detta. Detta är otroligt viktigt eftersom eventuella brister som du missar riskerar att leda till stora kostnader på sikt.

Låna inte så mycket du kan

Boendeekonomen Claudia Wörmann ger i en artikel i Aftonbladet rådet att du inte bör låna så mycket pengar du kan. Se istället till att ha lite marginaler som kan fungera som en buffert om du eller någon annan i hushållet skulle få försämrad inkomst.

Allmänna tips inför första husköpet:

  • Bestäm innan du börjar buda på ett hus hur mycket som är maxbeloppet.
  • Begär att få ta del av all dokumentation som finns kring huset innan du bestämmer dig, som en del av undersökningsplikten.
  • Gå på många visningar, börja inte buda på första bästa hus. Se till att det blir helt rätt hus istället.