Dags för altanbygge

10Feb - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Våren står för dörren och strax är det dag att börja förbereda inför sommarens lediga dagar, så varför inte bygga en altan att kunna solbada på? Det är enkelt, men finns en hel del saker att tänka på om man vill göra bygget rätt och riktigt.

såg -sawing-long-wooden-plank-outdoorsFörsta dagarna på våren är den bästa tiden att dra igång ett byggprojekt eftersom att bygget ofta hinner färdigställas lagom till sommarledigheten så att man också har möjlighet att njuta av sitt verk. En altan till exempel är ideal att påbörja i vårtid, både för att den kommer kunna användas lagom till semestern men också för att man slipper bygga i gassande sol och värme på sommaren eller i bitande kyla som det är på höst och vinter. Men innan du bygger finns en hel del saker att hålla i åtanke. Ska du till exempel bygga en altan som inte är i markhöjd kan ett altanräcke vara att föredra, och det kan inhandlas hos Wernamodesign i olika varianter, såsom det här Nydalaräcket http://wernamodesign.se/produkt/altanracke-nydala-15/. Sen ska heller inte glömmas att det finns en hel del regler att hålla sig till, såsom att skaffa bygglov vilket går att läsa om hos Byggahus.se. när allt sådant är klappat och klar är det dags att börja bygga – och hur du enklat går tillväga har Expressen gjort en smart steg-för-steg-lista att följa.

Så bygger du steg för steg:

  1. Förbered innan – bestäm plats, köp virke och testa att sätta upp snören för att få en bild av altanens storlek.
  2. Planera bygget – gör en ritning och följ ordentliga byggregler för hur en altan konstrueras på bästa sätt för att hålla.
  3. Underlag – vissa altaner byggs på plintar, andra gjuts och vissa sätts direkt på marken, men glöm inte att förbereda underlaget till exempel med sand.
  4. Använd rätt verktyg – kan vara värt att investera i ordentliga verktyg, det går även att hyra bra verktyg och maskiner hos vissa återförsäljare.
  5. Ha bygglovet klart innan du börjar bygga – annars riskerar du att få riva altanen.

Behandla altanen

pensel måla oljaSjälvklart vill du efter att altanen är färdigställd att den ska hålla för väder och vind. För att den ska göra just detta så måste den behandlas. Det är något som ekuriren skriver om och där tipsar man om att olja in trät, det håller allra bäst men kan vara lite dyrare. Billigare varianter tipsar man också om, men eftersom att dessa måste upprepas oftare ska man räkna med att få betala samma lilla belopp flera gånger – så mest ekonomiskt är att välja den dyrare behandlingen på en gång för denna behöver inte upprepas lika ofta.

Glöm heller inte att altanen bör tvättas ren och fin efter att du byggt ihop den. Det kanske inte syns, men den är full av damm och sågspån från bygget. Och vill du att din ytbehandling ska fästa ordentligt bör altanen vara ren – men torr. Tvätta därför och låt torka i cirka tre dagar innan nu börjar med din valda ytbehandling för att få ett så bra resultat som möjligt.