Bygg en uteplats i sten

14Jun - av admin - 0 - i Trädgård & natur

Det finns många platser man kan njuta av sommarens varma solstrålar på i sin trädgård, men vad är egentligen mysigare än att få sitta på sin alldeles egna uteplats som man dessutom byggt själv? Att anlägga en uteplats i sten är inte svårt – tvärt om!

19212729-stamp-concrete-texture-pattern-and-background2Att bygga en uteplats i trädgården som är gjord i sten är inte bara snyggt, det är praktiskt också. Du slipper ojämnt underlag och kan möblera ytan på en rad olika sätt såsom med bord och stolar för mat och fika utomhus eller med träpallar fyllda med blommande grönska. Du bestämmer själv. Skönt att veta är också att det heller inte behöver vara dyrt att få till uteplatsen. Inte när du bygger den själv, vilket faktiskt är förvånansvärt enkelt. Allt du behöver göra är i princip att köpa sten som du vill ha och tycker är snygg och sedan påbörja arbetet. Eventuellt kan du dock behöva hyra lite olika verktyg eller maskiner om du inte redan har dem för att underlätta jobbet en aning – men annars, förutom stenen, har du säkerligen allt som behövs för bygget i hemmet redan!

”Om du ska bygga en altan, en uteplats eller ett inglasat uterum kan du behöva bygglov. Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov eller inte.” läs mer hos boverket om regler för bygglov.

Som citaten här ovan nämner kan det vara bra att veta att du kan behöva ett bygglov för din uteplats innan du börjar bygga den. Därför är att smart tips att allt ringa till kommunen och fråga vad som gäller när du väl bestämt dig för vart din uteplats ska ligga och hur den ska byggas. Sen är det bara att sätta igång. Men börja gärna med att kolla upp hur du ska gå till väga för att lägga stenplattorna på allra bästa sätt. I till exempel Vi i villa har man en hel guide som tar dig steg för steg genom hela processen att hämta inspiration och hjälp från – och hos tv4.se kan man hitta massivs av tv-klipp från gör-det-själv-programmet Äntligen Hemma där man också visar hur man gör en uteplats i sten!