Bygg egen villa på valfri tomt

16Aug - av admin - 0 - i Hus och hem

Familjen Masoumi vill bygga en egen villa. Men bristen på tomtmark i Stockholmsområdet sätter käppar i hjulet för deras husdröm. ”Tomterna kan vara extremt dyra”, säger Behrang Masoumi, 35 år. I dag bor familjen i en lägenhet i Stockholms innerstad. Men som nyblivna föräldrar till sonen Vincent, 4 månader, längtar de efter att få bo i hus och ge honom och framtida syskon en trygg uppväxt en bit utanför staden. Beslutet att de skulle bygga ett nytt småhus i stället för att köpa ett färdigbyggt har växt fram under husjakten.

Så inleds en artikel i Dagens Nyheter om priserna för att köpa tomt i Stockholms närförorter. Det är en intressant artikel som tar fram fördelarna (som om de inte är uppenbara) med att bo i en villa, och speciellt en egenbyggt villa – men samtidigt lyfter problemet med de dyra tomterna.

Vad som dock känns lite irriterande när man läser artikeln, är det faktum att det faktiskt går att hitta billiga tomtpriser om man bara kan tänka sig att ta sig en bit utanför staden. När du ska bygga monteringsfärdiga hus har du ju faktiskt möjligheten att kunna välja själv var det byggs – och har du inte ekonomin att bygga nära stan, kan du bygga utanför. Paret pratar om att de måste ha bra kommunikationer för att de arbetar i stan, men det går alldeles utmärkt att ta sig två mil utanför stan och åka buss eller tåg till stockholm. Tyvärr är en av anlednignarna till att folk inte gör sin dröm till verklighet, bortförklaringar så som att det är för långt från stan, när det inte alls är det. Hur det går för paret kan endast framtiden avgöra, men för de som drömmer om en egen villa säger vi: kör! Och det finns mängder av husbyggare att kolla in, villa varm är en hustillverkare från norra Sverige till exempel.